Je communiceert altijd en overal. Zelfs als je het niet doorhebt, want non-verbale communicatie geeft stiekem ook al heel wat prijs. Miscommunicatie of een communicatievalkuil ligt dan ook altijd op de loer. Wat is nou precies een communicatievalkuil en hoe kun je situaties waarin communicatievalkuilen op de loer liggen voorkomen?
Hier volgt deel 3 van de communicatievalkuilen en een praktische tip om het eens anders te proberen.
Wanneer je een gesprek aangaat, is dat altijd met een bepaald doel. Je wilt iemand overtuigen, informeren, motiveren of je wilt informatie ontvangen van die gesprekspartner(s). Je bent erop uit om iets te bereiken. Daarbij ben je soms zo bezig met wat je wilt bereiken of verkrijgen, de inhoud van je gesprek dus, dat je vergeet om ook sociaal emotioneel de verbinding te maken.
Tip!
Zorg ervoor dat je al een sociale verbinding maakt voor je de inhoud van het gesprek induikt. Voordat je iets kunt geven aan of kunt krijgen van die ander, moet je eerst contact maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld die nieuwe collega, die eerst wat over zichzelf vertelt, wat hij leuk vindt en die later pas ingaat op de werkzaamheden die hij gaat verrichten en wat hij daarmee samen met zijn collega’s (en jou) wil bereiken. Of benoem tijdens het gesprek hoe je je voelt . Dat is een stukje sociale verbinding.