Communicatie; ben je echt aanwezig? (1)

Je communiceert altijd en overal. Zelfs als je het niet doorhebt, want non-verbale communicatie geeft stiekem ook al heel wat prijs. Miscommunicatie of een communicatievalkuil ligt dan ook altijd op de loer. Wat is nou precies een communicatievalkuil en hoe kun je situaties waarin communicatievalkuilen op de loer liggen voorkomen? In zes korte blogs laat ik graag zien hoe het anders kan.

Er is geen specifieke omschrijving voor het begrip communicatievalkuilen. Wel zijn er een aantal veel voorkomende valkuilen die voorkomen of opgelost kunnen worden. We beschrijven ze en geven je meteen tips hoe je ermee om kunt gaan.

1. Mentale afwezigheid in het gesprek

Wanneer je alleen bezig bent met wat jij te vertellen hebt en met wat jij gaat zeggen ben je mentaal vaak niet aanwezig in het gesprek. Je bent namelijk zo bezig met hoe jij overkomt, dat je niet ontvangt wat er aan de andere kant van de tafel gebeurt. Doordat je gedachten ergens anders zijn, vang je signalen en lichaamstaal van de gesprekspartners niet op, bijvoorbeeld dat iemand je wil onderbreken.

Tip!

Communicatie is niet eenzijdig. Ook al wil je graag jouw verhaal vertellen, communicatie gaat over zenden én ontvangen. Door je goed voor te bereiden op het gesprek, kun je sneller en duidelijker je verhaal vertellen en kun je ruimte creëren om ook te ontvangen. Probeer de kern van je verhaal samen te vatten in vijf zinnen. Wat is de essentie en welke woorden gebruik je daarvoor? Misschien kun je thuis al eens oefenen met vrienden of familie?